Na poklidné alpské pastvině se pasou čtyři krávy. Fialová Milka, červená Veselá kráva, žluto-hnědá Paula a bílo-černá Flecki. Zatímco čokoládová Milka a sýrová Veselá kráva jsou kravky veskrze přátelské, Paula a Flecki se nemohou vystát. Jde totiž o značky konkurenčních jogurtů. Paula patří koncernu Dr. Oetker, světlo světa spatřila v roce 2006 a vystupuje zásadně s tmavými brýlemi. Ani ne dvouletá Flecki patří do stáje společnosti Aldi a krášlí se zvoncem a květinami. Zástupcům Dr. Oetkera se konkurenční Flecki zdála příliš podobná jejich kopytnatci a vše poslali k soudu.

 

Německu se tak dostalo nového „sporu“ (německy Streit). Po sporu historiků o interpretaci holocaustu (Historikerstreit) a sporu o atomovou energii (Atomstreit) tu máme Puddingstreit. Člověku je až skoro líto, že všechna jeho dějství jsou už uzavřena. V červenci minulého roku vrchní zemský soud v Düsseldorfu definitivně rozhodl, že Flecki sice Paulu napodobuje, ale zachovává dostatečný odstup od chráněného designu Pauly. Koneckonců už dříve právníci konstatovali, že Paula vyzařuje „coolness“ a obalu dominuje. Naproti tomu Flecki, která nesměle pokukuje na okraji víčka, nezaujímá ani zdaleka tak ústřední místo jako kráva značky Oetker.

 

Dr. Oetkerovi musela Flecki ležet pořádně v žaludku. Kromě sporu o její podobu, napadla společnost soudně i její obsah. Konkrétně šlo o to, jestli Aldi, respektive mlékárna, která jogurty pro řetěz vyrábí, neokopírovala také výrobní postup. Koncem loňského roku padlo rozhodnutí i v tomto sporu, kdy opět zemský soud v Düsseldorfu žalobu Dr. Oetkera odmítl. Charakteristické fleky Pauli totiž vznikají tak, že při plnění vaničky se trysky, ze kterých proudí jogurt, dvakrát odmlčí a pootočí o různý počet stupňů. Oproti tomu když vzniká Flecki, tak se proces plnění přeruší jen jednou a trysky se nakloní vždy o stejný úhel.

 

Po této prohře se Dr. Oetker nechal slyšet, že už se s existencí Flecki smířil a další žaloby už nebudou. Na alpských pastvinách a na zemském soudu v Düsseldorfu snad bude chvíli mír a klid.

 

Vyšlo na jaře na investicniweb.cz.