Kdo byl "otec létání" ? Byli to bratři Wrightové se svým letadlem, které se jako první vzneslo v roce 1903? Nebo snad bratři Montgolfierové s horkovzdušným balónem? A co teprve da Vinci? Indiáni z oblasti Nazca, kteří mohli mít balóny už před půldruhým tisícem let..? Stejným způsobem je nesmysl se ptát po "otci vysokofrekvenčního obchodování".

„Otce létání" nikdy nenajdeme, stejně jako těžko určíme, kdo byl otcem myšlenky vysokofrekvenčního obchodování. A to i přesto, že média čas od času nějakého objeví.

Naposledy otce vysokofrekvenčního obchodování (HFT, high-frequency trading) odhalil Stephen Gandel z časopisu Fortune. Má jím být Američan David Whitcomb, který v roce 1988 založil firmu s příznačným názvem Automated Trading Desk.

Nutno dodat, že už ze samotného článku je patrné, že s „otcem“ to není tak jednoduché.

Zásadní problém spočívá v neexistenci jasné definice, co vlastně HFT je. Laik by řekl, že se jedná o velmi rychlé obchodování pomocí počítačů. Jak rychlé je ovšem „rychlé“? To se dá říci stejně dobře, jako prohlásit někoho za prvního letce, protože se první vznesl do výšky padesáti metrů. Proč zrovna padesát metrů? Do čtyřiceti metrů to létání není?

V článku jiný možný „otec“ HFT namítá, že David Whitcomb žádnou vysokofrekvenční firmu nezaložil, protože se soustředil na strategii vytváření trhů (market making), která připomíná směnárnu. V „pravém HFT“ obchodník provádí své obchody rychleji než ostatní účastníci trhu, to je jeho strategií. Hovořit o strategiích má jistě smysl, ale ne při definování HFT. U létání je také z hlediska definice jedno, jestli během letu mapujeme zemi pod námi, bombardujeme nepřítele nebo se jen kocháme letem světem.

Pokud HFT vůbec něco je, je to jen soubor obchodní technik, které se zakládají na pokročilých technologiích, které umožňují lépe provádět některé obchodní strategie. Asi jako létání, které se může zakládat na značně odlišných principech (těžší respektive lehčí než vzduch), k výrobě létajících strojů lze použít různé materiály a ty pak létají za různými účely.

Hledat definici vysokofrekvenčního obchodování, natož pak jeho otce, nemá valný význam.

Pro hladké fungování trhů, které mají ve spolupráci s dalšími institucemi zajistit regulátoři, jsou důležité ony strategie. Trhy by neměl nikdo manipulovat a poškozovat, stejně jako piloti mají povinnost složit odpovídající zkoušky a dodržovat bezletové zóny.

 

Vyšlo na ZET.cz.