Prezident Obama pravděpodobně prosadí přes odpor všech republikánů a i některých demokratů dohodu s Íránem. Postupné uvolnění ropného embarga výměnou za omezení jaderného programu zvýší íránský vývoz až o jeden milion barelů denně. Většina odborníků oslovených Bloomberg Intelligence sice očekává, že se nová íránská ropa na trh dostane až v polovině příštího roku, ale to je právě doba, kdy se ceny ropy mohly začít opět zvedat. Podle Světové banky by vyšší íránský vývoz mohl ceny srazit o 10 USD za barel.

Současně roste ve Washingtonu podpora zrušení zákazu vývozu americké ropy. Toto dítě ropné krize roku 1973 snižuje zisky americkým těžařům, a to se nelíbí zejména republikánům, i když odpor k zákazu roste také mezi demokraty. Blížící se dohoda s Teheránem může také sehrát roli: Proč nesmějí američtí těžaři vyvážet, když může Írán? Ostatně malá skulinka, kudy americká ropa prokapává mimo americké území, se již objevila – je povoleno směnit americkou lehkou ropu za těžkou mexickou. V Mexiku je totiž nadbytek ropy s vyšším obsahem síry, v Americe je situace opačná.    

Vrásku na čele může ropným magnátům způsobit také malá vlnka, která se koncem června objevila na jednom grafu. Podle nejnovějších údajů se tehdy zastavil propad v počtu amerických ropných vrtů a naopak jich několik přibylo. O něco dříve, koncem dubna, se ceny severoamerické ropy přehouply přes hranici 50 USD za barel a po několik týdnů se držely okolo 60 USD. Cena ropy od té doby poklesla a podle nejnovějších dat se zastavil i nárůst počtu ropných věží. Poselství je ale jasné – při ceně ropy okolo 60 USD severoamerická těžba opět poroste. Přehoupnout se přes tuto hranici bude pro ropné ceny opět o něco těžší. Po nějakou dobu může být 60 USD za barel nový cenový strop.

 

Vyšlo 11. září v týdeníku Ekonom.