Cenově předvídatelné peletky

Mnoho lidí tuší, že pomocí futures kontraktů si můžeme zajistit budoucí cenu ropy, zemního plynu nebo uhlí. Už nyní si můžeme na burze koupit odpovídající kontrakt, který nám vykompenzuje cenový pohyb. Předem máme jisté, za kolik energetickou surovinu v budoucnu prodáme, respektive koupíme. Do rodiny energetických futures kontraktů začaly nyní přibývat i některé méně typické. Například skupina evropských burz Euronext spustila kontrakt na dřevěné peletky pro spalování v elektrárnách nebo teplárnách na biomasu. Až se trh rozběhne, bude si moci majitel podobného zdroje až na tři roky dopředu zajistit cenu paliva s dodávkou do hlavních nizozemských a belgických přístavů. Na opačné straně kontraktu bude výrobce peletek, který má obavy, aby cena příliš neklesla.  

 

Větru stále neporučíme, ale zajistit se můžeme

Německá energetická burza EEX zase hodlá pomoci provozovatelům větrných turbín. Brzy zavede futures kontrakt, jehož hodnota se bude odvozovat od síly větru (zcela přesně půjde o vytížení elektráren instalovaných v Německu a Rakousku). Aby se majitel větrníku nemusel obávat, že letos nebude foukat tak dobře jako minulý rok, prodá potřebný počet kontraktů. Pokud v období, pro které kontrakt platí (týden, měsíc, kvartál nebo dokonce celý rok), opravdu fouká méně, poklesne jeho hodnota. To je pro majitele větrné turbíny ale dobře, protože aby uzavřel svou pozici na burze, musí dříve prodané kontrakty jakoby opět nakoupit. Protože jejich cena poklesla, zůstane majiteli větrných turbín finanční zisk, který vykompenzuje ztráty za menší množství prodané elektřiny. Na opačné straně této operace by mohl být provozovatel elektrárny na plyn – tomu naopak nevyhovuje, když větrníky vyrábějí hodně levné elektřiny. Tu svou pak neprodá vůbec nebo jen za málo.

 

Zajištění proti omylným rosničkám

Větší zapojení obnovitelných zdrojů vede obecně k častějším extrémním cenám na energetických burzách (včetně poněkud atypických záporných cen). Pomoci zde mohou takzvané Cap Futures, které se rovněž připravují a jejichž pomocí se můžeme zajistit proti cenovým špičkám na vnitrodenní trhu s elektřinou. K těm například dochází, když se rozchází dlouhodobá a krátkodobá předpověď, jak silně bude foukat. Řekněme, že vlastníte větrnou turbínu a podle předpovědi by měla zítra slušně vyrábět. Svou očekávanou produkci posléze prodáte na hlavním trhu s elektřinou. Háček je v tom, že tento takzvaný denní trh se uzavírá den před skutečnou dodávkou elektřiny, až váš větrník začne elektřiny dodávat do sítě. Pokud pak předpověď nevyjde a je méně větrno, máte problém – již prodanou elektřinu nedodáte a bude vám hrozit postih. Jednoduchým řešením je koupit chybějící elektřinu od někoho jiného. Protože ale vyšší výrobu elektřiny z větru očekával celý trh, hrozí, že zaplatíte příliš vysokou cenu. Pokud ale cena přesáhne 60 EUR/MWh a vy jste se zajistili pomocí Cap Futures, dostanete nějaké eura zpět. Na druhé straně kontraktu pak bude konvenční elektrárna, která naopak na vysokých cenách vydělává a má strach z cen nízkých.

 

Podnikatelé v současné energetice čelí mnoha rizikům. Finanční trhy mohou zmírnit alespoň některá z nich.

 

Text vyšel na blogu AKAT.